I LOVE TO SHARE MY TRUE LIFE, TRUE LOVE, TRUE MOTIVATIONAL, INSPIRATIONAL, TRUE HEALTH, TRUE BEAUTY WITH THE TRUE NATURAL SUPPLEMENTS..
WELCOME HERE AND THANK YOU FOR VISITING SUPERBGOJES.BLOGSPOT.COM

Friday, 4 September 2015

VITALEA Pembantu Masalah LOW HB saya!!

Saya hamil anak ke empat...semasa hamil anak-anak yang dulu, saya memang mengalami situsai HB LOW.. Tapi,bukanlah jenis sampai nak ANEMIA...yang kritikal..cuma selalu resultnya sipi-sipi...
Mengalami masalah HB LOW akan membahayakan kesihatan ibu dan juga baby in  tummy...
jangan dipandang ringan ye..

Ramai ibu hamil memerlukan zat besi yang lebih terutama pabila dah masuk trimester 2 dan trimester 3 fasa kehamilan. Apabila badan TERKURANG zat besi yang sedia ada di dalam badan, anda mungkin akan menjadi anemia. Adakah hemoglobin anda normal? 

Apakah mild anemia normal? Ianya normal semasa fasa kehamilan akibat daripada demand tubuh badan dan pertambahan darah dalam badan.Tetapi jika pada fasa pertama dan kedua kehamilan anda mengalami anemia yang teruk anda mungkin akan terkesan kepada risiko pre-term delivery ataupun low-birth weight baby. 

Anemia juga akan menyebabkan kemungkinan kehilangan darah yang banyak kepada ibu semasa melahirkan bayi dan seterusnya mungkin akan menyukarkan ibu untuk melawan jangkitan. 

ADAKAH SAYA DALAM BAHAYA? 

Adakah anda tergolong dalam golongan ini? 

1. mengalami 2 kali kehamilan yang terdekat 
2. Hamil lebih daripada seorang
3. Muntah secara kerap (morning sickness) 
4. Tidak mengambil zat besi yang mencukupi 
5. Mengalami pra-kehamilan darah yang banyak seperti haid 


Terhadapat beberapa simptom anemia semasa fasa kehamilan 

1. Terasa Letih dan lemah 
2. Kulit kelihatan pucat lesi 
3. Jantung berdegup kencang
4. Terasa sesak nafas
5. Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
6. Mengalami keguguran
7. Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
8. Risiko alami penyakit berjangkit


Kesan kepada bayi dalam kandungan

1. Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
2. Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
3. Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
4. Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
5. Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


APAKAH CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DALAM DARAH?

Tips 1 :
Dari segi pemakanan, pakar pemakanan ada menasihatkan saya sewaktu awal kehamilan dahulu, nak naikkan paras HB...boleh makan makanan yang terdiri daripada mempunyai kandungan zat besi yang tinggi, iaitu;

Sayuran (minima 1 1/2 cawan SEHARI)
  • Taugeh
  • Peria
  • Kangkung
  • Bayam
  • Sawi-

Tips 2 :
Makanan laut
  • Ikan cencaru
  • Ikan sardin (bukan dalam tin tu..yang fresh tau..)
Secara tak langsung, amalan pemakanan ikan ini juga membekalkan nutrisi OMEGA-3 DHA untuk ibu hamil/bayi dalam kandungan. Keperluan OMEGA-3 adalah sangat terbaik untuk pembentukan mata dan juga otak bayi tau...


Tips 3 :
Makan pil/vitamin tambah darah (yang doktor selalu bagi tu) mengikut apa yang ditetapkan..perlu makan setiap hari...kenapa? Sebab Hb akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari secara berterusan..


Tips 4 :
Jangan makan pil tambah darah dengan air susu (contohnya teh susu, kopi susu dan lain-lain) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut...(nanti penat je makan tapi rupanya tak dapat diserap dengan baik..maka Hb pun tak naik...)

Macam saya...amalan pemakan sayuran dan makanan laut memang saya amalkan sentiasa..Ikan cencaru selalu dibuat bakar... pemakanan sihat kan.. hihihi...
sayuran tu...memang setiap kali makan, memang wajib kena ada sayur..kalau tak...tak sah lah. So, saya dah tahu nak pilih sayur dan makanan laut yang mana satu..yang mempunyai kandungan zat besi yang tinggi.

Dan lagi satu, saya amalkan tips no. 3 tu..pemakanan vitamin iron untuk tambah darah saya. di samping memberi tenaga dan juga bonus yang lain...nak tahu apa dia??..ok meh saya kenalkan...


100 tahun yang lalu...berbentuk cecair.


Ianya dikatakan KILLER PRODUCT OF SHAKLEE kerana ianya adalah multivitamin beserta iron yang sangat penting untuk pembentukan darah dan sel. 2 biji VITALEA adalah bersamaan dengan 40 jenis hidangan lauk...Bermakna, untuk mendapatkan zat yang sama banyak dalam 2 biji VITALEA ianya samalah dengan 40 hidangan jenis lauk...amboiiii..sampai 40 hidangan lauk... mampu ke kita nak makan sekaligus gitu dalam satu masa??.. hihih...

Telah berusia 100 TAHUN....Ianya telah dicipta oleh Dr. Forrest Shaklee.. ternyata dia adalah PENEMU MULTIVITAMIN PERTAMA di dunia...

Bentuk botol Vitalea Shaklee terkini, telah di inovasikan dari semasa ke semasa


Kebaikan Multivitamin Vitalea Shaklee

Multivitamin terbaik Vitalea Shaklee juga menggunakan Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten eksklusif untuk Shaklee untuk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu nutrien penting untuk kesihatan keseluruhan sel.

Vitalea Shaklee menjalani 349 ujian kualiti yang paling ketat untuk menjamin keaslian dan keberkesanan produk.

Siapa Memerlukan Multivitamin 
  • Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh jangka panjang 
  • Individu yang tidak lengkap diet hariannya 
  • Individu yang ingin meningkatkan sistem imun 
  • Remaja yang sedang membesar 
  • Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka 
  • Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki 
  • Individu yang menopous 
  • Wanita hamil, berpantang dan menyusu

Apa yang saya suka tentang VITALEA?? --BONUS yang saya dapat.....

Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaanya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea). Selain itu juga, ia adalah antara supplement terpenting untuk diet atau slim yang mana kalau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit sentiasa tegang.

errrmmm...sejak saya mengetahui VITALEA adalah salah satu vitamin yang boleh mencantikkan kulit wajah, kuku yang sihat, rambut yang kuat...saya pastikan keperluan saya tidak ter'skip!!.. rasa bersalah wooo kalau ter'skip... hihihi.. sebab badan saya sendiri pun, tidak mendapat diet harian yang lengkap...

Ok...sekian sahaja perkongsian tentang VITALEA kali ini..
terima kasih kerana sudi membaca..dan mungkin sedikit sebanyak telah menambahkan sesuatu ilmu buat anda semua..

Jika anda mahu dapatkannya..boleh berhubung dengan Elly... ;)

    ELLY 0192221610
    SID: 914472
    COD: PUTRAJAYA, NILAI, SALAK TINGGI

    Emel: syamelly29@gmail.com


    Salam sayang;
    Elly Khalid

2 comments:

  1. Salam Elly..Wah satu entri yang menarik untuk kita semua..Nice sharing Elly

    ReplyDelete